Terugkoppeling Examenadviescommissie 9 november 2021

Terugkoppeling Examenadviescommissie 9 november 2021

Op 9 november heeft er weer een Examenadviescommissie plaatsgevonden. Wouter Schimmel (De Rooi Pannen) is als nieuw lid welkom geheten. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Evert Jochijms. Hij kan zijn huidige werkzaamheden niet meer combineren met het werk voor de Examenadviescommissie. Hij is vanaf de start van de Examenadviescommissie betrokken geweest. De Examenadviescommissie is dankbaar voor zijn inzet en wenst hem het beste toe. Na een terugkoppeling van de visiedag van het bestuur en de bestuursvergadering is er gesproken over:

  • Criterium Gericht Interview
  • Afronden van cijfers 
  • Kwaliteitsprocessen

Criterium Gericht Interview
Naar aanleiding vanuit wensen van scholen over Criterium Gerichte Interviews (CGI) is aan de EAC gevraagd om hun ervaringen en adviezen hierover te delen. De EAC geeft aan dat vanuit hun ervaring dit een zeer ingewikkelde examenvorm is. Er is een zeer bekwame vragensteller voor nodig en daarnaast is het ook niet voor elk niveau inzetbaar. Belangrijk is om een CGI altijd te koppelen aan een uitgevoerde examensituatie (observatie) of een product (bewijs). Bij deze examenvorm moet een beslisboom/voorwaarden worden opgesteld, voordat daadwerkelijk met het examen wordt gestart.

Afronden van cijfers 
Regelmatig wordt door scholen de behoefte geuit aan eindbeoordelingen met een cijfer achter de komma. In het verleden is besloten dit niet te doen. De EAC adviseert om aan te sluiten bij de wens van de deelnemers. Eventuele afrondingen zijn dan aan de scholen zelf.

Kwaliteitsprocessen
De Examenadviescommissie heeft een voorstel gemaakt om de kwaliteitsprocessen van Examenwerk te monitoren: 

  • Is er uitgevoerd wat er in het kwaliteitshandboek is beschreven?
  • Voldoen de resultaten aan de omschrijving in het kwaliteitshandboek?

De monitoring vindt plaats met behulp van een checklist of vragenlijsten. Op basis van de monitoring brengt de Examenadviescommissie jaarlijks een rapportage uit met concrete externe aanbevelingen. Dit voorstel is voorgelegd aan het bestuur op 25 november.

Terugkoppeling Bestuursvergadering 25 november 2021 Vaststellingscommissie Luchtvaartdienstverlening
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine