Terugkoppeling Bestuursvergadering 25 november 2021

Terugkoppeling Bestuursvergadering 25 november 2021

Tijdens de bestuursvergadering van 25 november 2021 zijn de volgende onderwerpen aan bod gekomen.

  • Stand van zaken vacatures ontwikkelgroepen, vaststellingscommissie en Examenadviescommissie
  • Terugkoppeling Deelnemersraad 24 november 2021
  • Herbenoeming bestuursleden Examenwerk
  • Samenwerking SVH
  • Begroting 2022
  • Afscheid Lex Jansens

Stand van zaken vacatures ontwikkelgroepen, vaststellingscommissie en Examenadviescommissie
Er hebben weer een aantal sollicitatiegesprekken plaatsgevonden. Er is een nieuw lid benoemd voor een ontwikkelgroep. Er is momenteel nog een vacature voor de Examenadviescommissie. Hier zijn inmiddels al een aantal reacties op ontvangen. De gesprekken hiervoor zullen worden ingepland.

Terugkoppeling Deelnemersraad 24 november 2021 
Ondanks de korte tijd en de magere opkomst was het een goede bijeenkomst. Er is een presentatie gehouden over de themasessie van het bestuur en een terugkoppeling gegeven over de gehouden stakeholdersanalyse. De dilemma’s zijn helder en werden door de deelnemers herkend. De conclusies worden meegenomen in het jaarplan voor 2022. Verder is er een presentatie gegeven over de app van Praktijkbeoordelen. De aanwezigen waren enthousiast. Er wordt nu getest met eindgebruikers en de feedback wordt verwerkt in een eerste versie. De ontwikkeling van de app blijft een continu proces; er wordt gestart met de simpele functionaliteiten en vandaaruit wordt verder uitgebouwd. Het streven is dat de app wordt opgeleverd bij de start van het schooljaar 2022-2023.

Herbenoeming bestuursleden Examenwerk  
Er zullen in de komende periode een aantal bestuurswisselingen plaatsvinden. Bertie Redeker (Facility Management Nederland) en Hajé de Jager (Koninklijke Horeca Nederland) zijn vanuit de werkgevers opnieuw voorgedragen. Het bestuur is akkoord met hun benoeming. 
De opvolging Lex Janssens (NBOV) volgt. Elvire Biegel heeft aangegeven te stoppen. Marc Schoorel, Jan van Alphen en Harry de Bruin zijn bereid om door te gaan. Dit zal worden voorgelegd aan de MBO Raad (via kerngroep BTG). Dit moet voor 1 januari helder zijn.

Samenwerking SVH  
De scholen willen zoveel mogelijk worden ontzorgd in het examineringsproces. Een samenwerking met SVH lijkt hiervoor een logische stap. Om kwaliteit en betaalbaarheid te behouden lijkt het verstandig de handen ineen te slaan en zo synergie te behalen. Er hebben inmiddels meerdere gesprekken plaatsgevonden. Alle betrokkenen zijn bereid tot samenwerking. Het zou gaan om het onderbrengen van de SVH-examenproducten in de portal van Examenwerk. De deelnemende scholen kunnen hierdoor uit meer producten kiezen, een voordeel voor de deelnemers. De dienstverlening van Examenwerk wordt hiermee uitgebreider. SVH is een betrouwbare naam in de branche en kan ook begeleiding bieden. Er zal een vervolgafspraak worden gemaakt met het volledige bestuur van SVH.

Begroting 2022
Er is uitgebreid gesproken over de begroting van 2022. Naast de jaarlijkse terugkerende ondersteuning is het volgende op de begroting opgenomen: 

  • Onderhoud keuzedeelexamens Welke keuzedelen dit betreft is afhankelijk van de ontvangen feedback. 
  • Ontwikkeling geïntegreerde taalexamens (TV2) Er zal een inventarisatie worden gehouden onder de deelnemers van Examenwerk aan welke examens behoefte is. 
  • Opnemen van de geïntegreerde taalexamens (TV2) in Praktijkbeoordelen De beoordelingsformulieren zullen (n.a.v. een gehouden evaluatie) worden herzien. Vervolgens zullen deze taalexamens worden opgenomen in Praktijkbeoordelen.
  • Vertalen van kwalificaties Het bestuur wil hier nog nader onderzoek naar doen. Aan welke kwalificaties en in welke taal is nu écht behoefte? 
  • ‘Andere kijk op examinering’  De mogelijkheden omtrent het CGI en Programmatisch toetsen worden verder onderzocht.
  • Doorontwikkeling app Praktijkbeoordelen Verdere ontwikkeling van de app.

Afscheid Lex Jansens 
Aan het eind van de vergadering is er afscheid genomen van Lex Jansens. Jarenlang is hij bestuurder en vice-voorzitter geweest van het bestuur van Examenwerk. Het gehele bestuur bedankt hem voor zijn inzet in al deze jaren. Er zal op een later tijdstip gepast afscheid van hem worden genomen.

Uitgelicht kwaliteitshandboek - Borgen van kwaliteit Terugkoppeling Examenadviescommissie 9 november 2021
Veelgestelde vragen

"In samenwerking met de professionals van Examenwerk is het bestuur voortdurend op zoek naar verbetering van de examens. Daar wordt fors in geïnvesteerd, zowel op de inhoud als op het proces. Zonder aan kwaliteit in te boeten, willen we examinering voor het onderwijs zo eenvoudig mogelijk maken én hanteerbaar voor het bedrijfsleven. Examenwerk is een hygiënefactor: dat is gewoon goed, daar hoef je niet over na te denken."

Drs. Bertie Redeker
- Drs. Bertie Redeker
Paritair Manager, tevens bestuurslid en penningmeester Examenwerk
Stichting OCC