Op 9 november zijn twee aangepaste keuzedeel-examens door de vaststellingscommissie vastgesteld na doorvoeren wijzigingen. De opmerkingen die de vaststellingscommissie gemaakt had, zijn inmiddels door de ontwikkelgroep verwerkt. Zodra de wijzigingen ook zijn doorgevoerd in het digitale systeem RemindoToets kunnen de aangepaste examens afgenomen worden. De verwachting is dat dit vanaf januari kan.
Voor het examen Verdieping bakkerijgrondstoffen zijn de wijzigingen klein. Alleen vragen die niet goed scoorden zijn vervangen door nieuw ontwikkelde vragen.
Voor het examen Voedingsleer zijn de wijzigingen groter. Hierbij zijn twee zaken die aandacht vragen:
- Voor dit examen is de basis, de examenmatrijs, aangepast. Het examen wordt daarom beschikbaar gesteld onder de vermelding ‘nieuw – vanaf cohort 2021-2022’. Het oude examen blijft een jaar beschikbaar voor herkansingen. Hier zal de vermelding ‘oud cohort’ bij geplaatst worden. In de bijbehorende documenten van het nieuwe examen zoals het verantwoordingsdocument en de examenmatrijs wordt behalve deze bestandsnamen ook de versie aangepast naar versie 2. Het nieuwe examen wordt dan 2v1.
- De inhoud van het nieuwe examen Voedingsleer kan afwijken van het oude examen. Doordat er een nieuw matrijs is, kan het zijn dat er andere onderwerpen worden gevraagd of onderwerpen meer of minder aandacht krijgen dan voorheen. Het advies is om de examenmatrijs op voorhand goed te bestuderen en ook te vergelijken met de lesstof. Als extra service heeft de ontwikkelgroep een zogenaamde kennisboom beschikbaar gesteld. In deze boom worden de onderwerpen uit de examenmatrijs verder uitgesplitst. Zo is vooraf duidelijk welke begrippen onder een onderwerp bevraagd worden, en ook welke niet in het examen terugkomen.
In oktober is het aangepaste dossier Patissier (KD25797) door de minister vastgesteld. In december wordt gestart met de ontwikkeling van het bijbehorende examen.