Uitgelicht kwaliteitshandboek - Borgen van kwaliteit

Uitgelicht kwaliteitshandboek - Borgen van kwaliteit

Examenwerk heeft een Kwaliteitshandboek examinering. Dit handboek is beschikbaar via de Examenkluis. Iedere nieuwsbrief lichten we een gedeelte toe uit het kwaliteitshandboek. Deze keer een onderdeel uit het hoofdstuk Borgen van kwaliteit.  

Er worden bij Examenwerk verschillende activiteiten uitgevoerd om de kwaliteit te borgen. Hieronder worden er een aantal toegelicht:

·         Klanttevredenheidsonderzoek  

 Om de vraag te beantwoorden of deelnemende scholen tevreden zijn met de producten en dienstverlening van Examenwerk, vindt minimaal eens per vier jaar een tevredenheidsonderzoek plaats. 

·          Interne kwaliteitsaudit   

 Het kwaliteitssysteem van de uitvoeringsorganisatie is vastgelegd in VisionManager. De uitvoeringsorganisatie voert jaarlijks een interne kwaliteitsaudit uit onder de verantwoordelijkheid van een kwaliteitszorgcoördinator.  

·         Kwaliteitsaudit   

Vanaf 1 augustus 2018 zijn scholen verplicht examens in te kopen bij een gecertificeerde examenleverancier of instantie. Als gecertificeerd examenleverancier heeft Examenwerk een hercontrole ondergaan op basis van de norm valide exameninstrumenten mbo. De hercertificering is uitgevoerd door Hobéon en met een positief resultaat afgesloten.    

Aan Examenwerk is het predicaat gecertificeerd examenleverancier toegekend, zij voldoet aan:   

·        De proces- en organisatie-eisen uit de norm valide exameninstrumenten
·        De producteisen uit de norm valide exameninstrumenten   

De certificering geldt voor alle producten van Examenwerk. Het eerder toegekende certificaat is verlengd tot 1 december 2024. De formele ingangsdatum is 1 december 2021. 

·         Onderhouden en beheren van het kwaliteitshandboek   

Het kwaliteitshandboek wordt jaarlijks door de EAC geëvalueerd. Hierbij wordt het model van Deming gehanteerd dat in een cirkel de vier stappen van het cyclisch werken beschrijft: Plan, Do, Check en Act. Waar nodig worden de kaders en richtlijnen bijgesteld. Nieuwe landelijke ontwikkelingen ten aanzien van examinering en de kwaliteitsborging ervan worden daarin meegenomen. 

Examenwerk ontwikkelt de nieuwe examenbank Terugkoppeling Deelnemersraad 18 mei 2022
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine