Terugkoppeling Examenadviescommissie 8 juni 2021

Terugkoppeling Examenadviescommissie 8 juni 2021

Op 8 juni heeft er weer een Examenadviescommissie plaatsgevonden. Jos Snijders (Summa College) is als nieuw lid welkom geheten. Na een terugkoppeling van de deelnemersraad van 20 mei j.l. is er gesproken over: 

Wijziging format examenopdrachten – aanpassing onderdeel tijdsplanning
Er zijn aanpassingen voorgesteld voor het onderdeel tijdsplanning. Het betreft opties die mogelijk zijn om de tijd weer te geven in het document. 

  1. 1. Wanneer 'tijd' geen belangrijke rol speelt in de examinering → 'de doorlooptijd voor deze proeve is...'. In de planning is opgenomen hoeveel tijd je hebt per examenopdracht, de doorlooptijd van de proeve. Deze doorlooptijd is een richtlijn. De onderwijsinstelling kan besluiten af te wijken van de doorlooptijd.
  2. 2. Wanneer 'tijd' wel een belangrijke rol speelt in de examinering → 'je hebt maximaal ... voor deze proeve'.  In de planning is opgenomen hoeveel tijd je hebt per examenopdracht, de tijdsplanning van de proeve. De tijdsplanning geeft aan hoeveel tijd je maximaal hebt voor elke examenopdracht.

Dit voorstel is akkoord bevonden door de Examenadviescommissie en zal worden doorgevoerd in het format.

Wijziging in vaststellingsproces en -formulieren 
Er ontstaat met enige regelmaat vertraging bij de vaststelling van documenten door de vaststellingscommissies. Die vertraging ontstaat door een bepaalde mate van onduidelijkheid wat betreft de taken/ bevoegdheden van een vaststellingscommissie. Om de taken/verantwoordelijkheden duidelijker af te bakenen en om het vaststellingsproces efficiënter te laten verlopen, is voorgesteld dat de vaststellingscommissie niet langer een oordeel geeft over de inhoud van examens. De inhoud wordt bepaald tijdens het ontwikkelproces door de ontwikkelgroep: deskundigen uit het onderwijs en bedrijfsleven. De Examenadviescommissie kon zich hierin vinden. Waar de Examenadviescommissie niet volledig achter stond was het voorstel om de samenstelling van de vaststellingscommissie te wijzigen. Er is voorgesteld om de samenstelling tot aan december aan te houden en dan te evalueren. Daarbij zal ook aan de deelnemers vanuit het bedrijfsleven worden gevraagd hoe zij hun rol zien en of ze overweg kunnen met de herziene vaststellingsformulieren. De leden van de Examenadviescommissie zijn akkoord gegaan met deze herziene formulieren. Ook is men akkoord gegaan met het aangepaste vaststellingsreglement.

Borgingsagenda en -plan 
Een aantal leden zullen een voorbeeld uitwerken van een borgingsagenda en -plan. Hierin zijn alle onderdelen van de kwaliteitsprocessen opgenomen. Dit zal de volgende keer worden besproken. 

Visie op examinering 
Diverse leden zijn op hun school bezig om op een andere manier naar examinering te kijken. Examenwerk haakt aan daar waar het kan om geïnformeerd te blijven.  

Omdat er een aantal nieuwe leden zijn binnen de Examenadviescommissie is het plan om in ieder geval de volgende keer weer een fysieke bijeenkomst te organiseren.

Proefles Wijnkennis 2 K 0188 Vaststellingscommissie Facilitaire Dienstverlening
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine