Terugkoppeling Examenadviescommissie 10 februari 2022

Terugkoppeling Examenadviescommissie 10 februari 2022

Op 10 februari heeft er weer een Examenadviescommissie (EAC) plaatsgevonden. De nieuwe leden Naomi Roelofs (ROC Twente) en Albert Hoekstra (Friesland college) zijn als nieuwe leden welkom geheten. Na een terugkoppeling van de deelnemersraad en de bestuursvergadering is er gesproken over:

Handreiking taalvariant 3
Net als voor taalvariant 1 en taalvariant 2 is er een handreiking ontwikkeld voor taalvariant 3. De EAC heeft geadviseerd om enkele zinnen nog wat specifieker te formuleren en de handreiking dan vast te stellen.

Examenplan weging taal
Van scholen komen soms vragen m.b.t. de weging van de beroepsgerichte taalexamens. De MBO-Raad heeft hier regels voor opgesteld. Om dit te verduidelijken is het voorstel om hierover een zin op te nemen in het examenplan. De EAC is akkoord met deze aanvulling in het examenplan en adviseert een verwijzing op te nemen.

Format examenmatrijs theorie-examen
Voor vrijwel alle producten van Examenwerk wordt een format gehanteerd. Voor de examenmatrijs bij theorie-examens ontbreekt dit nog. Daarom is een voorstel voor een format examenmatrijs voorgelegd aan de EAC. De EAC heeft het format vastgesteld.

Concept onderhoudsplan
Ieder jaar wordt het onderhoudsplan voorgelegd aan de EAC en het bestuur. De EAC heeft geen verdere aanvullingen en adviseert om het onderhoudsplan vast te stellen.

Notitie feedback Hobéon
Afgelopen zomer heeft Hobéon de exameninstrumenten van Examenwerk beoordeeld in het kader van de hercertificering. Op basis van de feedback zijn enkele aanpassingen doorgevoerd in het Kwaliteitshandboek. De aanpassingen hebben betrekking op de alinea over de beoordelingsformulieren en de werkwijze van ontwikkelgroepen. De EAC is akkoord met de aanpassingen.

Wijzigingen Kwaliteitshandboek
In het Kwaliteitshandboek zijn wijzigingen doorgevoerd in de paragraaf over examenanalyses n.a.v. de vervanging van TeleToets door RemindoToets. Ook zijn wijzigingen doorgevoerd in de alinea’s m.b.t. de kwaliteitsaudit en gesprekken met de Inspectie. De EAC is akkoord met de wijzigingen.

Advies kwaliteitskaders kwaliteitsprocessen
De EAC heeft een voorstel gemaakt om de kwaliteitsprocessen van Examenwerk te monitoren:

  • Is er uitgevoerd wat er in het Kwaliteitshandboek is beschreven?
  • Voldoen de resultaten aan de omschrijving in het Kwaliteitshandboek?

De monitoring vindt plaats met behulp van een checklist of vragenlijsten. Op basis van de monitoring brengt de EAC jaarlijks een rapportage uit met concrete externe aanbevelingen. De vragenlijsten zullen worden verspreid.

E-learning Toetstechnisch vaststellen Vaststellingscommissie Facilitaire Dienstverlening
Veelgestelde vragen

"In samenwerking met de professionals van Examenwerk is het bestuur voortdurend op zoek naar verbetering van de examens. Daar wordt fors in geïnvesteerd, zowel op de inhoud als op het proces. Zonder aan kwaliteit in te boeten, willen we examinering voor het onderwijs zo eenvoudig mogelijk maken én hanteerbaar voor het bedrijfsleven. Examenwerk is een hygiënefactor: dat is gewoon goed, daar hoef je niet over na te denken."

Drs. Bertie Redeker
- Drs. Bertie Redeker
Paritair Manager, tevens bestuurslid en penningmeester Examenwerk
Stichting OCC