Papieren Vaststelling Horeca 5 september 2023

Papieren Vaststelling Horeca 5 september 2023

Naast de papieren vaststelling voor 25185 MHO zijn er eind augustus nog 2 verzoeken tot papieren vaststellingen naar de VC Horeca gegaan: 25179 Gespecialiseerd Kok, K1015 en K0188.

25179 GK:
In het cohort 2019-2020 werd er bij Examenwerk nog gewerkt met ‘essentiële beoordelingscriteria’. Met holistisch beoordelen is dit echter niet logisch. Vandaar dat tijdens dat cohort is besloten om niet meer met essentiële criteria te werken en ze aan te passen naar normale criteria.

Bij een aantal examens zijn deze criteria niet aangepast, maar volledig verwijderd. In sommige gevallen was dat terecht: dan ging het om criteria die geformuleerd waren als het resultaat van de overige criteria (bijvoorbeeld: “Nieuwe recepten zijn ontwikkeld.”), of om criteria die niet terugkwamen in de opdracht. In de andere gevallen waren de criteria wél belangrijk voor de beoordeling, maar zijn ze alsnog verwijderd.

Bij de meeste examens konden deze criteria weer makkelijk worden toegevoegd, omdat die examens sindsdien niet meer waren vastgesteld. Het examen voor Gespecialiseerd Kok is in 2022 echter wél met deze ‘missende criteria’ opnieuw vastgesteld, omdat er toen enkele examenopdrachten gesplitst en herschreven waren (maar inhoudelijk niet veranderd). Om nu deze criteria weer toe te kunnen voegen, moest het beoordelingsformulier, en daarmee de instructie student ook, opnieuw worden vastgesteld.   

K1015 en K0188:
De proeve, de beoordelingsformulieren, het verantwoordingsdocument, de instructies en de vaststellingsformulieren van Keuzedeel K1015 Drankenkennis 2, alcoholhoudende dranken staan in Examenbank. Antwoordbladen met een smaakprofiel ontbraken echter. Deze antwoordbladen staan in de oude formats, zijn nooit overgezet naar de nieuwe formats en zijn ook niet ‘meegegaan’ naar de nieuwe cohorten. Verder ontbrak een correctiemodel voor de beoordelaar.   Daarop zijn de volgende acties uitgezet:

  • Vóór de zomervakantie zijn de ‘oude’ formulieren beschikbaar gesteld;
  • De Ontwikkelgroep heeft een Servicedocument Antwoordbladen Opdracht 1: Beoordeelt alcoholhoudende dranken’ gemaakt. De antwoordbladen zélf zijn overgenomen uit het ‘oude’ (en vastgestelde) document. De inleiding is nieuw geschreven.
  • De Ontwikkelgroep heeft een Servicedocument Correctiemodel Antwoordbladen Opdracht 1: Beoordeelt alcoholhoudende dranken’ gemaakt. Daarvoor heeft ze het antwoordenblad van de examenkandidaten gedupliceerd. Om op een verantwoorde wijze punten toe te kennen heeft de ontwikkelgroep het document ‘K0188 Wijnkennis 2 correctiemodel smaakbalk beoordelaar cohort 2023-2024’ erbij gehaald. Deze is officieel door de Vaststellingscommissie Horeca vastgesteld op 18 mei 2021. De opzet van beide examens is identiek.

Deze formulieren Drankenkennis 2 zouden in september 2023 ter beschikking van de scholen moeten komen. Omdat inhoudelijk niets veranderd is aan de proeve, maar er alleen een verduidelijking is gekomen hoe om te gaan met de punten (volgens een systeem dat al is vastgesteld), is de Vaststellingscommissie verzocht tot een papieren vaststelling. Daarnaast waren er drie herziene theorievragen Wijnkennis 2 (K0188) die moesten worden vastgesteld.   

Op 5 september zijn zowel 25179 GK als K1015 en K0188 vastgesteld.

Papieren Vaststelling Horeca 1 september 2023 Update plannen geïntegreerde taalexamens schooljaar 2023-2024
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine