Ontwikkelingen sector Brood en Banket

Ontwikkelingen sector Brood en Banket

Uitvoerend bakker
In de nieuwsbrief van februari informeerden wij u over de voorgenomen wijzigingen voor het examen van uitvoerend bakker. We hebben toen aangegeven dat het examen voor UB in de huidige vorm te veel zelfstandigheid van de kandidaat vraagt. Met name op de vaardigheden plannen en zelfstandig werken wordt te veel zelfstandigheid van de kandidaat verlangd. Het examen voor UB is herzien en werd op 17 maart aangeboden aan de vaststellingscommissie. Door de coronamaatregelen heeft de vaststellingscommissie niet op 17 maart maar op 14 april het bijgestelde examen voor Uitvoerend Bakker beoordeeld. De vaststellingscommissie heeft de voorgestelde wijzigingen geaccordeerd. Op dit moment worden deze wijzigingen verwerkt. Voor schooljaar 20-21 zal er dan ook een vernieuwde versie van het examen beschikbaar komen.

Boulanger
In december 2019 is gestart met de ontwikkeling van het examen voor Boulanger. We zijn inmiddels 4 maanden verder en willen jullie daarom informeren over de voortgang van het ontwikkelproces.

Hieronder een weergave van de ontwikkeltijdlijn en voornemens:

  • 10 december 2019 – Ontwikkelbijeenkomst inhoudsdeskundigen (onderwijs en bedrijfsleven) Ontwikkelvraag: Welke kennis en vaardigheden moet geëxamineerd worden en hoe gaan we dat vormgeven in een examen?
  • 24 januari 2019 – Ontwikkelbijeenkomst inhoudsdeskundigen (onderwijs) Ontwikkelvraag: Welke examenvormen worden gehanteerd? (observatie, bewijs, mondeling). Samenstelling examenmixen voor B1-K1 en B1-K2.
  • 11 februari 2020 – Examenmixen worden voorgelegd aan de Examenadviescommissie van Examenwerk. Op de mixen is positief geadviseerd.
  • 13 maart 2020 – Ontwikkelbijeenkomst inhoudsdeskundigen (onderwijs) Ontwikkeling: Schrijven aan de proeve voor B1-K1, Opdracht 1 en 2, verantwoording, toetsmatrijs en beoordelingscriteria.
  • 30 maart 2020 – Ontwikkelbijeenkomst inhoudsdeskundigen (onderwijs) via Teams Ontwikkeling: Schrijven aan de proeve voor B1-K1, opdracht 3 en 4, verantwoording, toetsmatrijs en beoordelingscriteria.
  • 6 april 2020 – Ontwikkelbijeenkomst inhoudsdeskundigen (onderwijs) via Teams Ontwikkeling: Schrijven aan het servicedocument ‘assortiment examenlocatie’. Schrijven aan casusmateriaal kwaliteitsbewaking productieproces.
  • 20 april 2020 – Ontwikkelbijeenkomst inhoudsdeskundigen (onderwijs) via Teams Ontwikkeling: Schrijven aan het servicedocument ‘assortiment examenlocatie’. Schrijven aan casusmateriaal kwaliteitsbewaking productieproces.
  • 24 april 2020 – Ontwikkelbijeenkomst inhoudsdeskundigen (onderwijs) via Teams Ontwikkeling: Schrijven aan het servicedocument ‘assortiment examenlocatie’. Schrijven aan casusmateriaal kwaliteitsbewaking productieproces.

Voornemens:

  • Op 26 mei 2020 willen we het exameninstrumentarium voor kerntaak B1-K1 voorleggen aan de vaststellingscommissie Brood en Banket.
  • Na 26 mei 2020 opstarten ontwikkelen examen voor kerntaak B1-K2.

Schooljaar 20-21 (1 september 2020) willen we voor beide kerntaken een examen beschikbaar hebben (1 september 2020.

Terugkoppeling bestuursvergadering 9 april 2020 Vaststellingscommissie Reizen & Recreatie
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine