Ontwikkelgroep en vaststellingscommissie Horeca (5 april + 15 mei 2024)

Ontwikkelgroep en vaststellingscommissie Horeca (5 april + 15 mei 2024)

De ontwikkelgroep en vaststellingscommissie Horeca hebben niet stil gezeten. Voor Keuken, Bediening, het certificaat C0089 en het keuzedeel Wijnkennis 2 zijn veel documenten ontwikkeld, onderhouden en/of vastgesteld.

Keuken en Bediening
Op 5 april is de ontwikkelgroep Keuken – Bediening voor de laatste keer dit schooljaar bij elkaar gekomen. Dit keer waren we te gast bij het Drenthe College in Emmen, waar ons ontwikkellid Geert IJdens werkt. Na een warm onthaal en onder het genot van heerlijke catering hebben we de laatste onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

Wijzigingen Keuken
Voor Keuken B1-K1 Bereidt gerechten hebben we voor niveau 2 nieuwe vegetarische en veganistische recepten toegevoegd aan het recepturenboek. Daarnaast zijn de instructies voor de gerechten die de student moet bereiden duidelijker. Dit laatste hebben we ook voor niveau 3 en 4 gedaan. Daarnaast zijn voor niveau 3 en 4 de techniekenlijsten bijgewerkt en hebben ze nu duidelijkere instructies over het gebruik ervan. Tot slot zijn er geen verplichte hoofdbestanddelen meer in de menurichtlijnen, aangezien scholen dit zelf mogen invullen.

Aan de examenopdrachten en beoordeling is dus niets veranderd; de aanpassingen zijn vooral bedoeld om de examens duidelijker te maken en meer flexibiliteit te geven om gerechten in te vullen.

Wijzigingen Bediening
Voor Bediening B1-K2 Bewaakt de voorraad zijn de opdrachten specifieker toegeschreven naar bediening: zo moet de student bijvoorbeeld ook de emballage controleren. Verder zijn de opdrachten en beoordelingscriteria voor de verschillende kwalificaties zoveel mogelijk gelijkgetrokken. Daarnaast hebben we de koppeling tussen opdrachten optioneel gemaakt, wat betekent dat er verschillende bestellingen gebruikt mogen worden voor verschillende opdrachten. Op deze manier hebben scholen meer flexibiliteit.
Alle aanpassingen die we hebben doorgevoerd voor Keuken en Bediening zijn op 14 mei 2024 goedgekeurd door de vaststellingscommissie en zullen na de zomervakantie beschikbaar zijn voor cohort 23-24 en 24-25. Het gaat om de volgende instrumenten:

  • 25179 GK B1-K1 Examenopdrachten, Servicedocument beoordelaar kaders en richtlijnen menu en Servicedocument beoordelaar techniekenlijst 
  • 25180 KOK B1-K1 Examenopdrachten, Servicedocument organisator techniekenlijst en Servicedocument Recepturenboek 
  • 25181 LGK B1-K1 Examenopdrachten, Servicedocument organisator kaders en richtlijnen menu en Servicedocument organisator techniekenlijst 
  • 25182 ZWK B1-K1 Examenopdrachten, Servicedocument organisator kaders en richtlijnen menu en Servicedocument organisator techniekenlijst 
  • 25168 GHGV B1-K2 Examenopdrachten en Beoordelingsformulieren 
  • 25169 GS B1-K2 Examenopdrachten en Beoordelingsformulieren 
  • 25170 LGB B1-K2 Examenopdrachten en Beoordelingsformulieren 
  • 25171 ZWGHGV B1-K2 Examenopdrachten en Beoordelingsformulieren 

Starten met ondernemen in de horeca
De ontwikkelgroep heeft de Servicedocumenten rollenspel ontwikkeld voor C0089 SMH C1-K2. Dit werkproces met bijbehorende criteria komt overeen met 25184 MOH P2-K1-W5 Creëert en bewaakt sfeer. Om die reden vroeg de ontwikkelgroep aan de vaststellingscommissie om deze servicedocumenten ook vast te stellen voor 25184 MOH. De vaststellingscommissie is hiermee akkoord gegaan. Zodoende zijn de volgende instrumenten vastgesteld:

  • C0089 SMH Examenplan en Instructie Beoordelaar 
  • C0089 SMH C1-K1 Examenopdrachten, Beoordelingsformulieren, Instructie student, Servicedocument mondeling panelgesprek
  • C0089 SMH C1-K2 Examenopdrachten, Beoordelingsformulieren, Instructie student, Servicedocument mondeling panelgesprek, Servicedocument rollenspel Acteur en Servicedocument rollenspel Examenkandidaat 
  • C0089 SMH Verantwoordingsdocument

Wijnkennis 2
Op 7 en 8 mei is de ontwikkelgroep Wijnkennis 2 via een Teams-vergadering samengekomen. Tijdens de eerdere vergadering van 15 maart gaf de ontwikkelgroep aan dat het op prijs gesteld werd als het keuzedeel Wijnkennis 2 een ruimere schaal voor de omrekening van punten naar cijfers kreeg. Dit omdat een keuzedeel met een ander keuzedeel gecompenseerd kan worden als er een onvoldoende is behaald. De cijfers die in maart gegenereerd werden, waren een 1, een 5,5 en een 10.

Dit bewerkstelligen was uitdagend, maar uiteindelijk zijn er twee mogelijke opties uitgekomen. In de oude (papieren) versie kon de student voor het proeven van de wijnen 32 punten halen. In de nieuwe versies was één optie 24 punten en een tweede optie 46 punten. Beide opties zijn aan de vaststellingscommissie Horeca voorgelegd. De vaststellingscommissie heeft de optie waarbij 24 punten gehaald kon worden vastgesteld. Deze optie sloot namelijk aan bij de holistische visie van Examenwerk. Het nieuwe examen wordt zo snel mogelijk in Examenbank gezet en is in ieder geval 1 september beschikbaar.

De volgende instrumenten zijn vastgesteld:

K0188 Wijnkennis 2 Examenplan
K0188 Wijnkennis 2 Beoordelingsformulieren
K0188 Wijnkennis 2 Verantwoordingsdocument

Tot slot is er een vraag teruggetrokken uit het theoretische examen Wijnkennis 2 naar aanleiding van een opmerking van een school. De vraag betrof het uiterlijk van een champagneglas. Met het terugtrekken van deze vraag werd niet meer voldaan aan de toetsmatrijs. Het was noodzaak om een nieuwe vraag op te nemen in het theoretische examen Wijnkennis 2 betreffende glaswerk. De ontwikkelgroep heeft een nieuwe vraag ter vaststelling aangeboden en de vaststellingscommissie heeft deze vastgesteld.

Alle bovenstaande instrumenten zijn op korte termijn beschikbaar in de Examenbank. De nieuwe toetsvraag voor K0188 zal worden toegevoegd aan de beschikbare toetsvragen.

Ontwikkelgroep Dienstverlening niveau 2 (24 mei 2024) Vaststellingscommissie Brood en Banket
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine