De vernieuwde kwalificatiedossiers ‘Hospitality, Tourism & Leisure’ en ‘Keuken en Foodservice’ zijn definitief akkoord voor de eindtoets. Dit bericht ontvingen we recent van de SBB. Voor wie benieuwd is: de conceptkwalificatiedossiers staan inmiddels online op de website van de SBB. Het kwalificatiedossier ‘Hospitality, Tourism & Leisure’ staat hier en het dossier ‘Keuken en Foodservice’hier. De SBB heeft de nieuwe dossiers toegelicht in twee aparte webinars. Tijdens deze webinars werd de nieuwe aanpak uitgelegd: de dossiers zijn samengevoegd vanwege de gemeenschappelijke basis(onder)delen. Dit betekent niet dat de profieldelen zwaarder of complexer zijn, of dat deze later pas tijdens de opleiding aan bod mogen komen. Het betekent wel dat de basisdelen in de kwalificatiedossiers wat algemener omschreven zijn en dat de herkenbaarheid voor de beroepspraktijk pas in het profieldeel zichtbaar wordt. Dit vraagt ook een iets andere aanpak van het ontwikkelen van de examens, want de ontwikkelgroepen hebben duidelijk uitgesproken dat die herkenbaarheid wel heel belangrijk is. Dit zijn we momenteel aan het uitwerken.
Nu deze kwalificatiedossiers inhoudelijk weer een stapje definitiever bij de eindstreep zijn, kunnen we binnen de ontwikkelgroepen goede stappen zetten met het ontwikkelen van de bijbehorende examens.