​ Uitgelicht kwaliteitshandboek – Vaststellen

​ Uitgelicht kwaliteitshandboek – Vaststellen

Examenwerk heeft een Kwaliteitshandboek examinering. In iedere nieuwsbrief lichten we een gedeelte toe uit het kwaliteitshandboek. Deze keer een onderdeel uit het hoofdstuk Vaststellen.
 
Het doel van vaststellen is om te waarborgen dat alleen valide examens worden ingezet voor de examinering. Dat doen we met een gestructureerd en gestandaardiseerd proces. Nieuw ontwikkelde exameninstrumenten worden altijd aan de vaststellingscommissie aangeboden. Wanneer een (al eerder) vastgesteld exameninstrument inhoudelijk is aangepast, wordt dit opnieuw beoordeeld door de vaststellingscommissie. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er aanpassingen gedaan zijn naar aanleiding van bevindingen of behoeften van scholen, itemanalyses of een herziening in het kwalificatiedossier. Een exameninstrument wordt dan vastgesteld op basis van de aangevraagde en doorgevoerde wijzigingen. Als er alleen tekstuele wijzigingen zijn, dan worden deze niet opnieuw aan de vaststellingscommissie aangeboden. Exameninstrumenten die zijn vastgesteld worden opgenomen in de Examenkluis en in Praktijkbeoordelen. Theorie-examens worden opgenomen in Remindo.

Nieuwe filteropties taalexamens in Examenbank binnenkort beschikbaar Introductiebijeenkomst geïntegreerde taalexamens (taalvariant 2)
Veelgestelde vragen

"In samenwerking met de professionals van Examenwerk is het bestuur voortdurend op zoek naar verbetering van de examens. Daar wordt fors in geïnvesteerd, zowel op de inhoud als op het proces. Zonder aan kwaliteit in te boeten, willen we examinering voor het onderwijs zo eenvoudig mogelijk maken én hanteerbaar voor het bedrijfsleven. Examenwerk is een hygiënefactor: dat is gewoon goed, daar hoef je niet over na te denken."

Drs. Bertie Redeker
- Drs. Bertie Redeker
Paritair Manager, tevens bestuurslid en penningmeester Examenwerk
Stichting OCC