Uitgelicht kwaliteitshandboek - Distribueren

Uitgelicht kwaliteitshandboek - Distribueren

Examenwerk heeft een Kwaliteitshandboek examinering. Dit handboek is beschikbaar via de Examenbank. Iedere nieuwsbrief lichten we een gedeelte toe uit het kwaliteitshandboek. Deze keer een onderdeel uit Productoverzicht en versiebeheer.  Met productoverzichten wordt bekend gemaakt welke examen- en ontwikkelingsgerichte instrumenten beschikbaar zijn. Productoverzichten zijn beschikbaar per sector. Op het productoverzicht is zichtbaar wat de actuele versie is van de gepubliceerde examen- en ontwikkelingsgerichte instrumenten. In de overzichten zie je ook welke instrumenten in ontwikkeling zijn, met daarbij de verwachte vaststellingsdatum. Bij het versiebeheer gelden de volgende uitgangspunten:

  • Elk cohort worden de bestaande exameninstrumenten gepubliceerd voor 1 september. De exameninstrumenten zijn te gebruiken door de studenten die vanaf het desbetreffende cohort staan ingeschreven voor de opleiding. Het is ook altijd mogelijk om exameninstrumenten te gebruiken uit het meest recente cohort, zolang het examenplan overeenkomt met het examenplan van het cohort waarop de student staat ingeschreven.
    • De bestaande examenplannen worden uiterlijk 1 april gepubliceerd.
    • De ontwikkelingsgerichte instrumenten worden uiterlijk 1 augustus gepubliceerd in praktijkbeoordelen.nl.
  • Nieuwe exameninstrumenten:
    • er wordt gestart met de oplevering van examen en ontwikkelingsgerichte instrumenten vanaf de in werking treding van een dossier (dus niet alle instrumenten zijn gereed bij de start van het schooljaar);
    • én met terugwerkende kracht in het cohort/de cohorten vanaf de oplevering van het examenplan van het desbetreffende crebonummer.
    • De ik-criteria worden opgeleverd voordat de kwalificerende beoordelingscriteria zijn vastgesteld. Dit betekent dat er wijzigingen kunnen optreden in de ik-criteria zolang de kwalificerende beoordelingscriteria nog niet zijn vastgesteld en opgeleverd.
  • Het versienummer van een document start elk nieuw cohort met 1v1. Als het document inhoudelijk gewijzigd wordt in een lopend of een voorgaand eerder cohort dan wordt het versienummer opgehoogd naar 1v2. De wijziging in dit versiebeheer wordt doorgevoerd in zowel de Examenbank als in Praktijkbeoordelen.

  • Als er meerdere varianten van een document zijn, wordt dit aangegeven met het cijfer voor de v. Bij bijvoorbeeld het keuzedeel Wijnkennis 2 zijn er verschillende proefformulieren beschikbaar, die oplopen tot variant 8v1.

  • Indien er sprake is van spel en grammaticafouten, fouten in de lay-out/vormgeving of tekstuele inconsistenties wordt het versienummer niet opgehoogd.

  • Onderhoud wordt alleen uitgevoerd op documenten van het lopende cohort en het voorgaande cohort. Op deze manier blijft het onderhoud van de examen- en ontwikkelingsgerichte instrumenten beheersbaar. Fouten worden gecorrigeerd in de examen- en ontwikkelingsgerichte instrumenten vanaf de herziene kwalificatiestructuur (vanaf 2015).

  • In het productoverzicht staan alle examen- en ontwikkelingsgerichte instrumenten vermeld met de meest recente versienummers per document. Mocht een versienummer worden opgehoogd, zal in het wijzigingsoverzicht beschreven worden bij welk document er een wijziging is doorgevoerd en wat de wijziging exact inhoudt. Daarnaast zal in het productoverzicht het versienummer worden opgehoogd. Voordat examen- en ontwikkelingsgerichte instrumenten worden ingezet is het raadzaam om het productoverzicht te raadplegen voor het meest recente versienummer.
Uitbreiding koppeling met SBB in Praktijkbeoordelen Ontwikkelgroep Horeca (Keuken - Bediening)
Veelgestelde vragen

"In samenwerking met de professionals van Examenwerk is het bestuur voortdurend op zoek naar verbetering van de examens. Daar wordt fors in geïnvesteerd, zowel op de inhoud als op het proces. Zonder aan kwaliteit in te boeten, willen we examinering voor het onderwijs zo eenvoudig mogelijk maken én hanteerbaar voor het bedrijfsleven. Examenwerk is een hygiënefactor: dat is gewoon goed, daar hoef je niet over na te denken."

Drs. Bertie Redeker
- Drs. Bertie Redeker
Paritair Manager, tevens bestuurslid en penningmeester Examenwerk
Stichting OCC