Terugkoppeling Deelnemersraad 19 december 2023

Terugkoppeling Deelnemersraad 19 december 2023

Vacatures diverse commissies

  • Lid Ontwikkelgroep Brood & Banket (bedrijfsleven)  Hier wordt met smart gewacht op een nieuw lid voor de ontwikkelgroep.
  • Lid Ontwikkelgroep Dienstverlening N2 (onderwijs én bedrijfsleven). De ontwikkelgroep is gestart met ontwikkeling van de nieuwe examens. Er zijn twee leden nodig: deskundigen op het gebied van Helpende zorg en welzijn en Medewerker sport en recreatie.
  • Lid Vaststellingscommissie Brood & Banket (bedrijfsleven).
  • Lid Vaststellingscommissie Facilitaire Dienstverlening (onderwijs)

Evaluatiebijeenkomsten
In het najaar heeft er een tweetal evaluatiebijeenkomsten plaatsgevonden, mede naar aanleiding van het klanttevredenheidsonderzoek waarin men aangaf meer bij Examenwerk betrokken te willen worden. De opkomst was teleurstellend en sommige mensen die zich hadden aangemeld waren niet aanwezig. Hier is een tijdje over doorgepraat. De participatie van scholen is belangrijk en de interactie tussen Examenwerk en de deelnemers kan een boost gebruiken. Om dat te versterken willen we gerichter gaan uitnodigen. Daartoe zal begin 2024 een inventarisatie plaatsvinden per school.   

Assessorenpool
Vanuit verschillende scholen is de wens geuit of Examenwerk ook een assessorenpool zou kunnen opzetten. Dit is een ander soort dienstverlening en zou een stevige investering vragen. Het betekent het opzetten van een planningsorganisatie. We zouden dan ook op een aanzienlijk ander tarief terechtkomen.  Examenwerk vindt dat we daar niet van zijn. Wij zijn van examens; onze core business is het construeren van examenproducten. Daarom heeft het bestuur van Examenwerk besloten dit niet te doen.   

Deelnemersbijdrage 2024
Al enige jaren constateren we dat het aantal studenten in het mbo afneemt en dat heeft ook gevolgen voor het aantal examens dat wordt ingekocht bij Examenwerk. De kosten moeten dus worden verdeeld over een kleiner aantal studenten. Tegelijk neemt het bestuur het standpunt in dat de kwaliteit van de examens op minimaal gelijk niveau moet blijven, waardoor de kosten voor de productie en het onderhoud van de examens stijgen. De penningmeesters adviseren dat Examenwerk niet verder inteert op het eigen vermogen en dat de begroting met een positief resultaat moet sluiten. Dit advies wordt onderschreven door het bestuur. Wanneer er niet (verder) op de kosten kan worden bezuinigd ontkomen we niet aan het verhogen van de deelnemersbijdrage. De deelnemersbijdrage per student zal per 1 januari 2024 worden verhoogd naar:

  • € 31,00 kwalificerende deel (was € 27,50)
  • € 33,00 ontwikkelingsgerichte deel (was € 29,50) -> dit gedeelte kan worden doorbelast aan de studenten, dit zoals eerder besproken en afgesproken in de onderwijsclusters, BTG en de deelnemersbijeenkomst van Examenwerk. 

Begroting 2024
De volgende onderdelen worden toegelicht:

PraktijkbeoordelenFlex
Er is nu een overgangsfase van een jaar voor omschakeling naar het nieuwe PraktijkbeoordelenFlex. Het belangrijkste van de nieuwe versie is, dat via het systeem verschillende examen- en beoordelingsvormen aangeboden kunnen worden. Bijvoorbeeld: modulair, holistisch, analytisch en verschillende beoordelingsschalen. Alle examenproducten zullen in één systeem te benaderen zijn. De komende maanden zullen er diverse webinars worden georganiseerd.

Hercertificering
Momenteel wordt geëvalueerd en in het voorjaar is deze evaluatie afgerond. In het najaar wordt begonnen met het hercertificeringstraject. De kosten zijn opgenomen in 2024, maar lopen waarschijnlijk door naar 2025.

Hospitality, nieuwe dossiers
In februari volgt meer duidelijkheid. Op dit moment doet Examenwerk alleen beperkt onderhoud van de huidige examens.

Verder in 2024 activiteiten voor:

  • Facilitaire dienstverlening, programma’s voor niveau 2
  • Onderhoud keuzedeelexamens
  • Geïntegreerde taalexamens
Terugkoppeling bestuursvergadering 6 december 2023 Vaststellingscommissie Brood & Banket 5 december 2023 en 11 januari 2024
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine