Terugkoppeling bestuursvergadering 6 december 2023

Terugkoppeling bestuursvergadering 6 december 2023

Stand van zaken vacatures diverse commissies 
De vacature bij de ontwikkelgroep Brood & Banket (bedrijfsleven) staat nog open. Verder is er in de vaststellingscommissie voor Facilitaire Dienstverlening ruimte voor twee nieuwe leden. 

Register Sociale hygiëne
De registratie voor sociale hygiëne is veranderd. Dit betekent voor scholen dat er voor bepaalde crebo’s een formulier/verklaring ondertekend moet worden waarmee de erkenning aangevraagd kan worden.  Eén en ander is met de MBO Raad besproken en er komt een flyer met instructie. Op dit moment heeft dit geen gevolgen voor Examenwerk.

Hospitality dossiers, stand van zaken
Er komen twee dossiers:
-Eén gericht op gastcontact met twee uitstromen (ondernemen en leiddinggeven). Hier zitten 4 niveaus in.
-Eén gericht op maken  (koks 2 en 3 en niet 4). Fastservice 3 en 4. Nog vóór de kerst zal dit onderwerp in het marktsegment besproken worden, om in januari aan de slag te kunnen. Er ligt een ontwerp voor de twee brede dossiers. Daarmee kan dan snel gestart worden. Ook is er nog discussie over de namen van de opleidingen en of er geen ‘oude wijn in nieuwe zakken’ wordt gedaan. Welke kerntaken en werkprocessen gaan er werkelijk veranderen bijvoorbeeld? Wordt vervolgd.

Begroting Examenwerk

  • Programma Flexibilisering. Per 1 september 2024 is PraktijkbeoordelenFlex beschikbaar -> aanbieden van verschillende examenvormen, verschillende beoordelingssystematieken, verschillende beoordelingsschalen. Ook de distributie voor papieren afname van de praktijkexamens worden geïntegreerd in PraktijkbeoordelenFlex.
  • Hercertificering. De komende maanden zal door VEMBO worden geëvalueerd (met scholen, certificerende autoriteiten, examenleveranciers) Het rapport wordt vóór de zomervakantie 2024 verwacht. De acties die hieruit komen kunnen in het najaar worden opgepakt.
  • Voor de kwalificatiedossiers die opgaan in de nieuwe hospitality-dossiers ofwel zeer beperkt onderhoud ofwel onderhoud waarvan zeker is dat het ook bij de nieuwe dossiers van meerwaarde is.
  • Facilitaire dienstverlening. Ontwikkelen van een aantal examens op een manier die aansluit bij het programma Flexibilisering (bijv. kleinere eenheden en een wat andere opbouw/structuur). Dit vervangt niet het bestaande aanbod, maar komt ernaast.
  • Ontwikkeling van examens voor het dossier dienstverlening (niveau 2)
  • Onderhoud van een aantal keuzedeel-examens.
  • Geïntegreerde taalexamens -> in afwachting van de nieuwe hospitality-dossiers. Voor nu: herzien visie en snellere en efficiëntere ontwikkelaanpak en onderhoud bestaande examens.
  • Ontwikkeling examens hospitality dossiers.

Het bestuur keurt de begroting 2024 goed, onder voorbehoud van goedkeuring in de Deelnemersraad 19 december 2023.

Vaststellingsbijeenkomst Brood en Banket 11 januari 2024 Terugkoppeling Deelnemersraad 19 december 2023
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine