Examencommissie 5 december jl.

Examencommissie 5 december jl.

De Examenadviescommissie is op 5 december jl. samen gekomen. Onderwerpen waarover de Examenadviescommissie een advies heeft uitgebracht, zijn:
· Cross-over kwalificaties
De Examenadviescommissie heeft het bestuur positief geadviseerd rondom de ontwikkeling van exameninstrumenten voor diverse Cross-over kwalificaties. Op dit moment worden examens ontwikkeld voor drie Cross-over kwalificaties:
1. Food Specialist
2. Food Professional
3. Leidinggevende International Hospitality
· Geïntegreerde taalexaminering
Vanuit het scholenveld is de wens uitgesproken om beroepsgericht taal te examineren in de Proeve van bekwaamheid (ook wel geïntegreerde taalexaminering genoemd). De Examenadviescommissie heeft positief ingestemd met een aanvulling voor beroepsgericht taal in het beoordelingsformulier. In de beoordelingsformulieren van kwalificaties waar taaleisen zijn opgenomen worden nieuwe beoordelingsformulieren beschikbaar gesteld waar aangegeven kan worden of de beroepsgerichte taal wel of niet is geëxamineerd in de proeve.
Examenwerk kent daardoor drie varianten voor het examineren van de Moderne Vreemde talen:
‒ Variant 1: aparte taalexamens per deelvaardigheid. Deze variant is al langere tijd beschikbaar.
‒ Variant 2; één taalexamen waarin alle deelvaardigheden zijn geïntegreerd. Deze pilot is onlangs succesvol afgerond. In 2019 zal de ontwikkeling voor alle kwalificaties met taaleisen opgepakt worden.
‒ Variant 3; de deelvaardigheden/taalexaminering wordt meegenomen tijdens het uitvoeren van de proeve (kerntaakexamen(s)). Hiervoor komt een aanvulling in het beoordelingsformulier.
· Beoordelingsmix MOH en MHO
Er is bij het examen Manager ondernemer horeca P2-K1-W5 ‘Creëert en bewaakt sfeer’ een inconsistentie ontdekt. De beoordelingsmix voor dit werkproces voor de kwalificatie manager ondernemer horeca (P2-K1-W5) en meewerkend horeca ondernemer (P3-K1-W7) zijn niet gelijk aan elkaar. De Examenadviescommissie heeft geadviseerd om de beoodelingsmix gelijk te trekken. Dit betekent dat de beoodelingsmix van Manager ondernemer horeca (P2-K1-W5) wordt: observatie, bewijs en mondeling. De exameninstrumenten worden bijgesteld en gepubliceerd in de examenbank. Normaliter wordt de examen- of beoordelingsmix lopende het schooljaar niet bijgesteld maar omdat het een inconsistentie betreft worden de instrumenten met terugwerkende kracht (vanaf 2015) bijgesteld.

Update Praktijkbeoordelen.nl Bestuursvergadering 6 december 2018
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine