Ervaring Praktijkbeoordelen.nl

Ervaring Praktijkbeoordelen.nl

Dolf Willemen van het Cingel College heeft het afgelopen jaar voor zo’n 200 studenten examens afgenomen via Praktijkbeoordelen.nl Hij heeft daarmee goede ervaringen opgedaan. De Inspectie heeft tijdens de audit ook ‘meegekeken’ in Praktijkbeoordelen.nl en de wijze van examinering en borging. Hierbij een aantal interessante bevindingen die zijn opgedaan:

– Het is van belang om vooraf voor jezelf een overzicht te hebben van de af te nemen examens. De examens worden per student of klassikaal aangemaakt. Het proces wordt vervolgens ‘gestuurd’ door de kwalificerende omgeving van Praktijkbeoordelen.nl. Er hoeven geen brieven meer gezonden te worden aan betrokkenen. Deze ontvangen een e-mail als iets klaar staat. Voorheen was het veel werk om een dossier bij te houden en compleet te hebben. Nu is alle informatie beschikbaar in Praktijkbeoordelen.nl.

– Een van de voordelen in Praktijkbeoordelen.nl is de mogelijkheid van het spreiden van een examen. Er kunnen verschillende examenarrangementen worden samengesteld. Als alle examens zijn afgenomen worden de resultaten verwerkt tot één eindoordeel. Het af te nemen examen kan op elke plek (in de hele wereld) en op elke locatie goedgekeurd worden. Dit zorgt voor het prettige voordeel dat we niet meer afhankelijk zijn van een ‘papieren’ dossier dat alleen op locatie bij het examenbureau is in te zien.

– Een ‘groen’ voordeel van Praktijkbeoordelen is dat het milieuvriendelijk en duurzaam is. De instructies voor student, beoordelaar en de beoordelingsformulieren zijn opgenomen in Praktijkbeoordelen.nl en hoeven niet meer te worden uitgeprint. De student kan zelf ook allerlei digitale tools toevoegen, zoals bijvoorbeeld bewijsmateriaal in Word. De beoordelaar kan dit dan weer eenvoudig voorzien van opmerkingen of commentaar.

– Tevens is alle info van een examenperiode op één scherm beschikbaar. Daarvoor hoef je niet meer een heel boekje te gebruiken. De beoordelaar wordt ‘gedwongen’ een onderbouwing in te vullen van het eindoordeel. Ook de onderbouwing bij de toegekende score per onderdeel is makkelijk na te gaan in de digitale omgeving. En indien nodig kunnen de beoordelaars dit eenvoudig aanpassen. Hiervan ontvangen de beoordelaars een (automatisch) mail bericht.

– Ook de borging van het examen is goed geregeld: het goedkeuren van de context en het af te nemen examen evenals de (afstemming) van de gegeven beoordeling en het vastgelegde eindoordeel. Alle benodigde informatie is hiermee opgenomen. Denk hierbij ook; aan wie erbij betrokken was, waar het is afgenomen en dat het bewijs is toegevoegd aan de omgeving e.d. Handtekeningen zijn hierdoor niet meer nodig.

– De Inspectie heeft Praktijkbeoordelen.nl ook ingezien, was enthousiast en heeft geen aanvullende opmerkingen.

– De Onderwijsinspectie is ook positief over de instrumenten van Examenwerk. Bij de examinering is het van belang om het bedrijfsleven te betrekken, een eindgesprek te houden en te zorgen voor een goede onderbouwing van de beoordeling. Dit alles is aanwezig bij Examenwerk.

– Werken met Praktijkbeoordelen.nl voor examinering heeft naast veel voordelen ook nog een aantal verbeterpunten. Zo is er nu per student een verslag beschikbaar. En is het wenselijk om een rapportagemogelijkheid te krijgen op niveau van een groep of meerdere deelnemers. Tevens kunnen nog een aantal stappen anders worden uitgevoerd bij het klaarzetten van examens door de onderwijsinstelling. Aan het doorvoeren van deze verbeterpunten wordt nog gewerkt.

Nieuwe updates van Praktijkbeoordelen.nl worden gedeeld op de site van Examenwerk en deze nieuwsbrief.

Overleg Inspectie Update Praktijkbeoordelen.nl
Veelgestelde vragen

"Ons examen werkt! Examenwerk kijkt samen met onderwijs en bedrijfsleven naar een veranderende branche en onderwijsbehoefte en vertaalt dit vandaag en morgen naar examenproducten waar onderwijs en bedrijfsleven vertrouwen in hebben."

Perry van Milt
- Perry van Milt
Directeur Brood & Banket, Dienstverlening & Facility, Horeca en Travel & Leisure college en bestuurslid Examenwerk
Zadkine