Vanuit een school kwam een verzoek binnen om een kritische blik te werpen op de theorie-examens van de kwalificaties 25722 Zelfstandig werkend bakker en 25720 Leidinggevende bakkerij. Het theorie-examen was daar afgenomen met behoorlijk tegenvallende prestaties. Als reactie op het verzoek is gekeken naar de toetsresultaten van de desbetreffende school en naar de toetsresultaten in het algemeen.
De analyse bevestigde dat er een aantal vragen was die onder de studenten als buitengewoon moeilijk werden ervaren. Denk hierbij aan vragen met:
· lage P-waarden (weinig studenten hadden de vraag goed)
· lage RIR-waarden (slecht onderscheid tussen goede en slechte studenten)
· hoge A-waarden op de alternatieven (onjuiste antwoordmogelijkheden die vaak als correct werden gekozen).
Op basis van de analyse hebben we onderstaande besluiten genomen:
- De cesuur wordt aangepast van 69% naar 66%.
- De vragen die te moeilijk waren worden uit de vragenbank gehaald. Hiervoor is er goed gekeken of er genoeg backupvragen zijn om deze wijziging uit te voeren. Het behouden van de toetsmatrijs is prioriteit en deze wijziging kan worden uitgevoerd zonder de matrijs aan te passen.
Op 9 mei 2025 is de Vaststellingscommissie Brood & Banket akkoord gegaan met dit besluit.